Sargentini wil cijfers van Timmermans over vluchtelingen zo snel mogelijk openbaar

BRUSSEL, 26 januari - GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini stelt grote vragen bij de uitspraken van eurocommissaris Frans Timmermans dat in december meer dan de helft van de vluchtelingen alleen naar Europa komt om economische redenen. Uit eerdere cijfers over 2015 van de VN, van de IOM en van Frontex blijkt juist dat 78 procent uit Syrië, Afghanistan of Irak komt. Sargentini eist opheldering over de cijfers van Timmermans.

Sargentini: “In een tijd waarin de maatschappelijke onrust over vluchtelingen in Europa steeds groter wordt, moeten we uiterst secuur omgaan met statistieken. We hebben het vaker mis zien gaan. Ik wil dan ook dat de cijfers van Timmermans zo snel mogelijk openbaar worden gemaakt.”

Timmermans zou zich baseren op niet-openbare cijfers van het Europees grensbewakingsagentschap Frontex van december 2015, zo meldde hij in een gesprek in Met het oog op morgen op Radio 1. Sargentini vermoedt dat Timmermans iets te selectief uit de cijfers shopt en verschillende categorieën aan migranten op een hoop veegt.

“Het is mij een raadsel hoe Timmermans op deze manier denkt om de vluchtelingencrisis aan te pakken en vooral het draagvlak te vergroten voor mensen die daadwerkelijk vluchten voor oorlog en geweld”, stelt Sargentini.

Sargentini heeft schriftelijke vragen ingediend waarin ze vraagt om snelle publicatie van de statistieken.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook