Seizoenarbeiders niet langer in de kou

BRUSSEL, 14 november 2013 - Donderdag heeft het Europarlement ingestemd met wetgeving over seizoensarbeid. Seizoensarbeid is tijdelijk laag- en ongeschoold werk, zoals het plukken van sinaasappels of als strandwacht tijdens het toeristenseizoen. Op dit moment doen mensen van buiten de EU dit soort seizoenswerk vaak op een illegale manier.

GroenLinks-Europarlementariƫr Judith Sargentini is blij met de wet: "De nieuwe regels leiden tot minder illegale arbeid en betere werkomstandigheden en duidelijke rechten voor seizoenarbeiders. Via deze wet regelen we op een legale manier het werk dat op dit moment vaak illegaal en onder slechte omstandigheden gebeurt."

De invoering van de regels vraagt om een goede naleving. Het is belangrijk dat de arbeidsinspectie controleert of werkgevers met seizoenarbeiders in dienst zich ook daadwerkelijk aan de regels houden.

Sargentini: "Na vier jaar moeilijke onderhandelingen hebben we de Europese lidstaten eindelijk zo ver gekregen om de rechten van arbeiders die tijdelijk in de EU werken vast te leggen". De wetgeving kan worden gezien als het eerste grote resultaat van Europese onderhandelingen over arbeidsmigratie.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook