Spannende stemming voor CO2-standaarden auto’s

STRAATSBURG, 1 oktober - Het Europees Parlement stemt woensdag over CO2-standaarden in personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen. De stemming belooft spannend te worden. De milieucommissie besloot twee weken geleden het teleurstellende voorstel van de Europese Commissie stevig aan te scherpen. Woensdag zal blijken of het Europarlement de strengere CO2-normen van de milieucommissie ondersteunt. 

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout hoopt dat het Europees Parlement de Europese wetgeving in lijn wil brengen met het Parijsakkoord om klimaatverandering te voorkomen. Dat is wat de milieucommissie met haar voorstel doet. 

Eickhout: 'De auto-industrie en zelfs de Europese Commissie zelf zijn hard aan het lobbyen tegen het voorstel van de milieucommissie. Woensdag zal blijken of een meerderheid van het Europarlement bestand is tegen deze druk, en of het de milieucommissie steunt. Dat is hard nodig om de Europese auto-industrie te behoeden voor een achterstand ten opzichte van de rest van de wereld.' 

De milieucommissie van het Europarlement stelt dat een CO2-reductie van 20 procent in 2025 en 45 procent in 2030 nodig is om de broodnodige innovatie in de autosector af te dwingen. Hiernaast scherpt ze ook de stimulering van emissieloze voortuigen aan door minimumdoelen voor 2025 en 2030 in te stellen. De milieucommissie wil ook dat het testen van CO2-uitstoot op korte termijn wordt aangepast aan de realiteit (real driving emissions tests). Dan worden de nieuwste CO2-normen gemeten in situaties op de weg en niet meer in een laboratorium.

Eickhout: 'We staan op een keerpunt in de sector. Dieselgate toonde al aan dat de Europese autoindustrie verouderd is en dat ze elke innovatie zo lang mogelijk voor zich uit schuift. Ondertussen gaat de rest van de wereld door. Als we niet meer ambitie tonen, lopen we binnen een paar jaar achterop, met alle gevolgen van dien voor werkgelegenheid in Europa. Zelfs de krampachtige poging van de Europese Commissie vorige week toont alsnog aan dat niet alleen het milieu maar ook de Europese industrie in hun geheel profiteren van meer ambitieuze CO2-standaarden. Dat is beter voor mens en milieu.’

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook