Start toetredingsonderhandelingen met Servië in zicht

Brussel, 5 december 2013 - Servië heeft belangrijke stappen gezet in het toetredingsproces tot de Europese Unie, door constructief aan de uitvoering van het akkoord met Kosovo te werken en recent door het gevaar van gewelddadige hooligangroepen te onderkennen. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen heeft steeds aangedrongen op de aanpak van deze gewelddadige groepen die de rechtsstaat ondermijnen. Ze bedreigen niet alleen etnische minderheden en homo's in Servië zelf, maar zijn ook verantwoordelijk voor intimidatie en geweld in Noord-Kosovo.

De geweldigadige hooligangroepen in Servië vereren Milosevic, Karadzic en Mladic nog altijd als helden en staan regionale reconciliatie in de weg. Servië verklaart zich nu voor het eerst bereid actie te ondernemen tegen gewelddadige groeperingen en heeft de Europese Commissie om hulp gevraagd. Cornelissen verwacht dat de onderhandelingen over toetreding tot de EU op korte termijn geopend zullen worden.

"Een land dat lid wil worden van de Europese Unie moet haar burgers kunnen beschermen tegen gewelddadige groepen", aldus Cornelissen. "De Servische regering laat nu eindelijk zien dat ze de bescherming van minderheden serieus neemt, door nu alvast de hulp in te roepen van de Europese Unie om onder andere de gay pride in 2014 door te kunnen laten gaan en komende verkiezingen in Kosovo vredig te laten verlopen."

De relatie tussen Servië en de afgescheiden provincie Kosovo is verbeterd. De Servische autoriteiten hebben zich constructief opgesteld in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Noord-Kosovo afgelopen november. De Servische regering sprak zich publiekelijk uit tegen een boycot van de verkiezingen door in Kosovo woonachtige Serviërs. Ondanks dat liepen die verkiezingen uit op een fiasco, mede door toedoen van de gewelddadige nationalistische groepen die ook de gay pride bedreigen.

De commissie Buitenlandse Zaken van het Europarlement sprak zich vandaag uit voor de opening van de toetredingsonderhandelingen met Servië. Naar verwachting zullen de Europese regeringsleiders tijdens de Europese top in december besluiten dat Servië klaar is om met de onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie te beginnen.

Cornelissen: “Er is nog heel veel werk aan de winkel voor de Servische regering. Ik hoop dat de opening van de onderhandelingen een startschot is voor diepgravende hervormingen waar iedereen in Servië beter van wordt.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook