Stemming TTIP uitgesteld

STRAATSBURG, 9 juni - De langverwachte stemming over het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP) is op het laatste moment door Parlementsvoorzitter Martin Schulz uitgesteld. In overleg met de voorzitter van de Handelscommissie Bernd Lange besloot hij dat 200 amendementen te veel van het goede was. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout denkt dat het de beide sociaaldemocraten iets te heet onder de voeten werd.

“We stemmen wel vaker over meer dan 200 amendementen. Het gaat hier vooral om één amendement, namelijk die ene die investeringsbescherming ISDS verwerpt.”

De Europese Groenen hadden een amendement ingediend dat ISDS in TTIP volledig verwerpt. Dit amemdement leek grote steun leek te krijgen van sociaaldemocratische Europarlementariërs. Daardoor dreigde het een meerderheid te halen en dat zou tegen het zere been zijn van de liberalen en christendemocraten die TTIP en ISDS met hand en tand verdedigen.

Nu moet de Handelscommissie van Schulz een compromis zien te vinden. Eickhout hoopt dat de sociaaldemocraten niet toegeven aan de druk van hun coalitiegenoten. “In de Handelscommissie moesten de sociaaldemocraten al een compromis slikken die vervolgens niet door de hele fractie gesteund werd. Het zal nu vooral moeilijker worden om een compromis te vinden. Tenzij de liberalen en christendemocraten hun ISDS-hobby opgeven.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook