Stop de plastic soep

STRAATSBURG, 14 januari - "Elke European gebruikt gemiddeld tweehonderd plastic tasjes per jaar. Veel van deze wegwerptasjes eindigen vervolgens als een plastic soep in onze zeeën en oceanen. Plastic wegwerptasjes moeten daarom drastisch beperkt worden”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout na de stemming over een resolutie die het probleem van plastic afval in ons leefmilieu aankaart. Eickhout is tevreden met dit resultaat, omdat binnenkort wetgeving op initiatief van de Groenen aan de orde zal komen.

De Groenen zijn verantwoordelijk voor nieuwe wetgeving die de soep aan plastic afval in de oceaan aanpakt. “We moeten stoppen met het gratis weggeven van plastic tassen,” aldus Eickhout die het verbruik van plastic tassen de komende jaren met tachtig procent wil laten dalen. "Plastic tasjes die in het water belanden worden vaak ingeslikt door walvissen, zeehonden en zeemeeuwen en dat kan dodelijk zijn. Meer dan negentig procent van de vogels rond de Noordzee hebben plastic in hun maag. Dat kunnen we stoppen." Plastic tassen worden vaak slechts één keer gebruikt terwijl het honderden jaren duurt voordat ze in de natuur zijn afgebroken.

Het Europarlement wil ook dat kunststoffen die schadelijk zijn voor onze gezondheid en het milieu afgeschaft worden en vindt dat er nieuwe doelen moeten komen voor het apart inzamelen en recyclen van plastic afval.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook