Stop de plastic soep

Brussel, 8 april 2014 - GroenLinks wil dat winkels stoppen met het gratis weggeven van plastic tassen. Plastic tasjes die in het water belanden worden vaak ingeslikt door walvissen, zeehonden en zeemeeuwen en dat kan dodelijk zijn. Elk jaar sterven miljoenen zeedieren vanwege plastic in hun maag. Volgende week stemt het Europees Parlement over de voorstellen van de Deense fractiegenoot van GroenLinks, Margrete Auken om het gebruik van plastic tassen de komende jaren met drastisch terug te brengen.

Om het belang van het terugbrengen van het aantal plastic tasjes te onderstrepen ruilt Bas Eickhout, Europees lijstrekker van GroenLinks vrijdag 11 april plastic tasjes om voor herbruikbare boodschappentassen op de biologische markt in Utrecht.

Eickhout: “Meer dan negentig procent van de vogels rond de Noordzee heeft plastic in hun maag en onlangs bleek er meer plastic dan vis in de Donau te zitten. Dat kunnen we nu stoppen.”

Elke Europeaan gebruikt gemiddeld tweehonderd plastic tasjes per jaar. Plastic tassen worden vaak maar één keer gebruikt, terwijl het honderden jaren duurt voordat ze in de natuur zijn afgebroken. Veel van deze wegwerptasjes eindigen snel in de plastic soep in onze zeeën en oceanen.

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Plaats: Biologische boerenmarkt, Vredenburgplein, Utrecht.
Tijd: 11.00 - 12.00 uur

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook