Studie: Russische geopolitiek via kernenergie vereist tegenactie

BRUSSEL, 21 maart - De meeste problemen rond kernenergie staan relatief goed op de radar: gigantische kosten, veiligheid, afval. Er is echter veel minder bekend over de link met Russische politieke invloed in de EU. Helemaal in Centraal en Oost-Europa dreigt dit probleem, zoals een vandaag verschenen studie aantoont. “Er moet een einde komen aan de uitzonderingsstatus van kernenergie in Europese wetgeving, veel meer transparantie is vereist”, Dit zegt GroenLinks Europarlementariër, en opdrachtgever van de studie, Bas Eickhout vandaag bij de presentatie van zijn rapport in Boedapest.

“We kennen de zeer risicovolle connectie tussen Russisch gas en geopolitiek via bijvoorbeeld de Nord Stream pijpleidingen. Er is echter veel te weinig aandacht voor het feit dat precies hetzelfde gebeurt met kernenergieprojecten. Gazprom is het geopolitieke instrument van Poetin als het gaat om gas, Rosatom is dat voor nucleair.”

In Zuid- en West-Europa daalt het animo voor kernenergie rap. Eickhout: “De reden is simpel, de kosten zijn enorm. Een project als Hinkley Point C in het Verenigd Koninkrijk waar de subsidie op zou kunnen lopen tot zo’n vierendertig miljard euro, laat dat duidelijk zien. In Centraal- en Oost-Europa is het plaatje anders. Veel regeringen daar zien kernenergie nog steeds als prestigeprojecten. Ook al is de potentie voor goedkope duurzame energie er enorm. Financiering voor de kerncentrales is echter enkel rond te krijgen met gigantische steun van buitenaf. Rosatom en Poetin zijn de enige die dat bieden, en onder voorwaarden.”

Door projecten te bestuderen in landen als Finland, Hongarije, Oekraïne en Wit-Rusland komt er een duidelijk beeld naar voren over de werkwijze van Rosatom. “Hoge leningen, gelinkt aan enorme boetes als er niet aan betalingen wordt voldaan. Verplichtingen voor de inzet van Rosatom-ingenieurs en voor het afnemen van brandstof uit Rusland, enzovoorts. Zulke afspraken geeft Poetin enorme invloed.”

“Poetin heeft baat bij een verdeeld EU. Het bezorgt hem de boventoon bij onderhandelingen en het ondermijnt de democratische aantrekkingskracht van de EU op Russen. Dat is waar Poetin via het promoten van kernenergie in landen als Bulgarije, Tsjechië, Hongarije en Slowakije op inzet.”

Kernenergie wordt nog altijd volledig anders behandeld dan elke andere vorm van energie in Europa. “Er is zelfs een speciaal en zwaar achterhaald verdrag voor kernenergie dat Poetin in de kaart speelt: Euratom. Het is hoog tijd dat de EU dit probleem op de agenda zet. Op z’n allerminst is veel meer transparantie verreist,” concludeert Eickhout.

Eickhout presenteert de studie vanmiddag in Boedapest, Hongarije. Een land waar veel inwoners Rusland met argusogen in de gaten houden.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook