Timmermans gaat door met afbreken milieubeleid

BRUSSEL, 11 december - Uit een gelekt voorstel voor het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2015 blijkt dat eurocommissaris Frans Timmermans zijn plannen om onder andere voorstellen voor een schonere lucht en een duurzame circulaire economie in te trekken, doorzet. GroenLinks is ontsteld over deze berichten en hoopt dat de nieuwe Europese Commissie tot inkeer komt.
 
Europarlementariër Bas Eickhout: "Ik vind het onvoorstelbaar hoe Timmermans hier de liberale agenda volgt. De EU zou de motor moeten zijn voor schonere lucht en een duurzamere economie, maar Timmermans bestempelt dit blijkbaar als overbodige Brusselse regeltjes."
 
Behalve milieuwetgeving wil de Europese Commissie ook voorstellen voor een ruimer zwangerschapsverlof en voor transparantie over de prijzen van medicijnen intrekken. "Zijn dit nu echt de Europese regels waar mensen zich aan ergeren? Klagen Europeanen over te schone lucht, te veel zwangerschapsverlof of te veel transparantie over de prijzen van medicijnen?" vraagt Eickhout zich af. Hij wijst op de opvallende overeenkomsten tussen onder andere de lobbybrief van VNO/NCW en de voorliggende plannen. "Het lijkt er op dat de Europese Commissie meer naar de lobby van bedrijven luistert in plaats van oplossingen te zoeken voor reële problemen van Europeanen zoals luchtvervuiling".

De Europese Commissie stemt volgende week dinsdag officieel over het werkprogramma en presenteert dat vervolgens aan het Europees Parlement. Dat kan nog reageren voordat de voorstellen formeel worden ingetrokken. GroenLinks zal alles op alles zetten om cruciale voorstellen voor schone lucht en de groene economie levend te houden.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook