Timmermans lijkt toon over schrappen milieuwetgeving te matigen

STRAATSBURG, 16 december - GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is nog niet gerustgesteld, maar het lijkt erop dat eurocommissaris Frans Timmermans is teruggekomen op zijn voornemen om verschillende duurzame initiatieven de nek om te draaien. GroenLinks heeft zich in het Europees Parlement hard gemaakt om voorstellen voor luchtkwaliteit en circulaire economie te behouden. De Europese Commissie sprak daarnaast het voornemen uit dat zij werk wil gaan maken van eerlijkere belastingen.

Eickhout: “De aanpak van belastingontwijking is voor ons een van de prioriteiten van de EU op dit moment. Een actieplan om ervoor te zorgen dat belasting betaalt wordt in het land waar het winst gemaakt wordt, is een welkome aankondiging. Maar het automatisch uitwisselen van tax rulings tussen belastingdiensten is onvoldoende. Meer transparantie is nodig zodat parlementen en het publiek erop kunnen toezien dat multinationals voldoende belasting betalen.”

De druk van de Groenen en NGO’s heeft effect gehad rond de voorstellen voor circulaire economie. Tot het laatste moment heeft de Europese Commissie gepoogd deze belangrijke wetgeving terug te trekken, maar die wordt nu vervangen door een nieuw voorstel. "Het klinkt mij behoorlijk omslachtig. Jarenlang werk moet weer opnieuw worden bekeken waardoor er veel tijd verloren gaat", aldus Eickhout. “Maar de winst is dat de Europese Commissie wel door wil gaan met dit voorstel. Ons afval is een goudmijn. Grondstoffen zijn schaars en dus is het van belang dat we Europees aan de slag gaan om afval te beperken en vooral te hergebruiken.”

Rondom de voorstellen voor luchtkwaliteit liet Timmermans een rookgordijn ontstaan: “In zijn speech in het Europees Parlement zei Timmermans dat wetgeving voor luchtkwaliteit doorgang kon vinden, maar in het voorstel staat nog steeds dat het geschrapt moet worden.” Eickhout hoopt dat alsnog bevestigd wordt dat het voorstel luchtkwaliteit niet van de baan is. “Schone lucht trekt zich niks aan van grenzen, dus is bij uitstek een onderwerp wat Europees aangepakt moet worden.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook