Trump trekt zich terug uit Parijs-akkoord

BRUSSEL/Den Haag, 31 mei - Vandaag is dan toch gebleken dat Trump zich waarschijnlijk gaat terugtrekken uit het klimaatakkoord dat in Parijs gesloten werd door bijna alle landen in de wereld. GroenLinksers Bas Eickhout en Suzanne Kröger reageren.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout volgt de onderhandelingen al jaren op de voet en betreurt dit besluit. “Het is verbijsterend dat Trump besluit zich terug te trekken uit de gesloten deal om klimaatverandering tegen te gaan. De deal is na jaren onderhandelen wereldwijd gesloten omdat het effect de hele aarde treft. Maar helaas blijft na lang wikken en wegen Trump een klimaatontkenner.”

Groenlinks-Tweede Kamerlid Suzanne Kröger: “Als Trump daadwerkelijk uit het klimaatakkoord van Parijs stapt, speelt hij Russisch roulette met de toekomst van onze planeet. Vanuit Nederland en Europa is er maar één antwoord mogelijk: we moeten nóg meer lef en ambitie tonen!”

Eickhout wijst erop dat Trump met dit besluit de wetenschap negeert en economisch gezien zijn land in zwaar weer brengt. “De overige landen zullen gewoon door gaan met innovatie om de nodige energietransitie te bewerkstelligen. De Verenigde Staten zijn met Syrië en Nicaragua de enigen die niet mee doen.”

De Verenigde Staten is samen met China verantwoordelijk voor het grootste deel van de uitstoot. Het is dus van belang dat de VS net als China hun uitstoot verminderen. Eickhout wijst er wel op dat vooralsnog die stappen wel gezet worden. Eickhout: “Staten als California en Texas zijn een voorbeeld voor de rest van de wereld als je kijkt naar de aanpak van klimaatverandering. Texas is vierde wereldwijd in de productie van windenergie bijvoorbeeld. Het bedrijfsleven lijkt haar keuze dus al gemaakt te hebben. Economisch gezien is het dus onverstandig om nu miljoenen dollars richting de doorstart van failliete kolenmijnen te smijten.”

Volgens Eickhout toont de keuze van Trump wel aan dat ook Europa een tandje erbij moet zetten. Binnenkort zullen de lidstaten hun doelen vast gaan stellen om CO2 uitstoot te verminderen, maar vooralsnog trappen die op de rem en zoeken zij vooral achterdeurtjes om niet te hoeven voldoen aan de gemaakte afspraken in Parijs. “Deze week bleek bijvoorbeeld dat Nederland afgelopen jaar wederom meer heeft uitgestoten in plaats van minder.”

 

 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook