Uitnodiging: Conflictmineralen, de wereld achter je mobieltje

Donderdag 16 april 2015 19.30 – 21.00 uur

De Balie, salon
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam

Tin, coltan en goud hebben we dagelijks in handen. Ze zitten in computers, mobiele telefoons, en andere gebruiksvoorwerpen. Deze grondstoffen komen voor een belangrijk deel uit landen die gebukt gaan onder geweld en oorlog. In plaats van welvaart voor de lokale bevolking leiden de mineralen tot geweld en uitbuiting.
De komende maanden komt de Europese wetgeving over de aanpak van conflictmineralen in het Europees Parlement in een beslissende fase. Het wordt spannend of het Europarlement de lijn van de Europese Commissie volgt, of toch kiest voor aanscherping van de wetgeving die conflictmineralen moet tegen gaan.

Is al onze elektronica in de toekomst conflictvrij of is dat een illusie? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de lokale bevolking profiteert van de deze bodemschatten? Deze en andere vragen staan centraal tijdens de bijeenkomst op 16 april in de Balie in Amsterdam.

Met onder meer:

  • Een presentatie door fotojournalist Kadir van Lohuizen. Aan de hand van de beelden die hij tijdens zijn vele reizen maakte vertelt hij over de situatie in de tinmijnen in Congo, illegale goudmijnen in Peru en de diamantindustrie.
  • Dr. Dirk-Jan Koch, Speciaal Gezant Natuurlijke Hulpbronnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, over de zoektocht naar 'goed goud'. Welke initiatieven zijn er en tegen welke problemen lopen we aan?
  • Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, over de rol van de politiek. Kunnen we via wetgeving voorkomen dat we met onze dagelijkse gebruiksvoorwerpen indirect conflicten financieren?


De presentatie is in handen van Natasja van den Berg

Toegang gratis, aanmelden verplicht via groenlinks.nl/conflictmineralen

Meer informatie
Persbriefing: Wetgeving Conflictmineralen in laatste beslissende fase

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook