Uitnodiging: Project Europa; Wat vindt Nederland?

Is Europa machtig of machteloos? En hoe komen we aan ons beeld van Europa?

Zondag 13 november 2016
20:00 uur
De Balie, Amsterdam

“Nederland ziet in meerderheid de meerwaarde van de Europese Unie: een meerderheid ziet een Nexit niet zitten en steunt het lidmaatschap van de Europese Unie.” Dat bleek eerder uit een uitgebreid Europa-onderzoek dat GroenLinks door TNS Nipo liet uitvoeren. Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat de Nederlandse kiezer zich moeilijk verbindt met de Europese Unie en zich doorgaans matig geïnformeerd voelt. Maakt onbekend ook onbemind? En hoe komen we eigenlijk aan ons beeld van de Europese Unie?

Uit het onderzoek blijkt ook een paradox: men wil ‘meer’ Europa, Europa moet op tal van beleidsterreinen, zoals de vluchtelingencrisis en de economische crisis het voortouw nemen, en tegelijkertijd ‘minder’ Europa, omdat de natiestaat zelf soevereiniteit moet behouden. Is Europa nu te machtig of juist machteloos? Heeft Europa teveel te zeggen of mist het daadkracht?

In Project Europa: Wat vindt Nederland? ontleedt De Balie, in samenwerking met De Groene Fractie in het Europees Parlement, de argumenten en achter de meningen.

Met:

  • Manuel Kaal en Rogier van Kalmthout van TNS Nipo (Kantar Public) over de uitkomsten van het onderzoek
  • Marjory van den Broeke, leidt de afdeling persvoorlichting van het Europees Parlement. In het verleden wertke ze onder meer voor het Amerikaanse persbureau AP en de Wereldomroep
  • Anne van der Schoot, journalist, momenteel werkzaam voor Bloomberg News, voormalig EU-correspondent in Brussel voor ANP
  • Arend Jan Boekestijn, voormalig VVD-politicus en historicus
  • Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis en Europese integratie aan de Universiteit van Maastricht en decaan van University College. Daarnaast is Segers staflid van de WRR.
  • Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks

Moderator van de avond is Roderick Veelo.

Toegang is gratis maar aanmelden is verplicht.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook