Unieke kans voor Nederland om schrikbarende sterftecijfers door luchtvervuiling in te dammen

BRUSSEL, 25 februari - Donderdag begonnen de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de EU-lidstaten over de aanscherping van nationale emissieplafonds voor luchtverontreinigende stoffen. "De Nederlandse regering heeft als tijdelijk voorzitter een unieke kans om de schrikbarende sterftecijfers en hoge economische kosten ten gevolge van luchtvervuiling terug te dringen," aldus Europarlementariër Bas Eickhout die namens de Europese Groenen onderhandelt.

De uitgangsposities van de Europese ministers en het Europarlement verschillen flink in ambitie. Het Europees Parlement kwam met een voorstel dat het aantal jaarlijkse vroegtijdige sterfgevallen door luchtvervuiling met 58.000 reduceert in 2030. De Europese ministers zijn een stuk minder ambitieus en mikken op jaarlijks 42.000 sterfgevallen minder. Eickhout waarschuwt ook voor alle uitzonderingen die de Europese ministers nog willen toekennen.
 
“Het blijft niet bij de vroegtijdige sterfgevallen door luchtvervuiling”, merkt Eickhout op. “Er zijn ook mensen die extra lijden onder luchtvervuiling omdat ze bijvoorbeeld astma of COPD hebben.” Ook zijn er bijbehorende economische kosten in de vorm van gezondheidszorg, schade aan gebouwen of lagere landbouwopbrengst. “Allemaal kosten die volledig worden afgewenteld op de samenleving.”

Eickhout heeft er moeite mee dat de Europese ministers weinig oog hebben voor de gezondheid van hun burgers. “Ze kwamen met een voorstel dat amper afwijkt van business as usal.” Om luchtvervuiling echt aan te pakken is er nu eenmaal extra beleid nodig en er zijn maar weinig regeringen die dat zien zitten. “Daarom is het belangrijk dat de Nederlandse minister haar unieke positie gebruikt om te laten zien dat het ook anders kan.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook