Van Artikel 50 tot Zetelverdeling: GroenLinks legt Europese beleidstaal uit in EuroABC

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout presenteerde maandag bij De Nieuws BV op Radio 1 het boekje EuroABC: Van Artikel 50 tot Zetelverdeling. Het boekje verzamelt termen en afkortingen die je kunt tegenkomen in de de Brusselse Bubbel. 

Eickhout: “Zoals in iedere politieke biotoop kent het Brusselse politieke taalgebruik heel wat termen die voor insiders prima te begrijpen zijn, maar waar een outsider geen kaas van kan maken. Daar willen we wat aan veranderen.” 

Om meer inzicht te geven over waar het nu over gaat, maar ook om te snappen hoe bijvoorbeeld wetgeving tot stand komt, stelde GroenLinks het EuroABC samen. Uit onderzoek blijkt dat dat de kennis van de Europese instituties en haar instellingen de kennis erg laag is. Met deze uitgave hoopt GroenLinks de kloof tussen kiezer en Europese Unie te verkleinen.

Ook Eickhout merkt dat hij in gesprekken termen gebruikt die voor hem heel normaal zijn, maar die anderen niet begrijpen. Neem bijvoorbeeld een trialoog. “Dat is de onderhandelingsronde tussen de Europese Raad, Europese Commissie en Europees Parlement over een in te voeren wet in Europese Unie, leg ik dan altijd netjes uit. Maar dan lees ik tot mijn schrik in onderzoeken dat er maar weinig zijn die weten wat deze drie instellingen zijn. Kortom, er is – ook voor ons – nog veel werk te doen wil de kiezer goed kunnen volgen wat er zich op Europees niveau af speelt.”

GroenLinks verspreidt het EuroABC in gedrukte vorm onder geïnteresseerden, maar het is natuurlijk ook online beschikbaar en doorzoekbaar via euroabc.nl

Eickhout: “Uiteraard blijven wij ons best doen om in begrijpelijke taal te spreken, maar voor het geval iemand toch een term wil nazoeken, dan is via de onlineversie of het boekje alles weer begrijpelijk te maken, zo hopen wij.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook