Voedselverspilling schreeuwt om Europese aanpak

STRAATSBURG, 16 mei - Het Europees Parlement roept de EU-landen en de Europese Commissie opnieuw op om voedselverspilling op Europees niveau aan te pakken. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden dat het onderwerp steeds hoger op de Europese politieke agenda komt.

Volgens berekeningen van de voedsel- en landbouworganisatie van de VN wordt wereldwijd een derde van al het voedsel geproduceerd voor menselijke consumptie verspild. In de Europese Unie gaat het naar schatting om 88 miljoen ton per jaar, wat neerkomt op 173 kilo per persoon.

“Voedselverspilling is een gigantisch probleem dat we alleen kunnen aanpakken als we de volledige keten doorlichten”, stelt Eickhout. “Het gaat niet alleen om verstandiger consumeren, maar ook om verstandiger produceren. Dan kom je dus bijvoorbeeld op het terrein van eerlijke concurrentie. Deze kwestie schreeuwt om een Europese aanpak.”

Helemaal in Nederland moeten we flink aan de bak. “We hebben in ons land de hoogste voedselverspilling per persoon in de EU. Het is zonde dat we 541 kilo per persoon per jaar aan eten weggooien.”

Voedselverspilling stond een aantal jaar geleden hoog op de agenda van de Europese Commissie, maar het kwam nooit tot concrete wetsvoorstellen. Na de verkiezingen kwam er een nieuwe Europese Commissie – met onder andere een hoofdrol voor Frans Timmermans – zijn de voorstellen volledig van tafel.

De huidige Commissie herhaalt het mantra ‘groot op grote dingen, en klein op kleine dingen’. Voedselverspilling valt volgens deze Commissie helaas onder kleine dingen. Eickhout “Ze hebben een theekransje opgezet om het onderwerp te bespreken, maar daar blijft het bij. Dat kan niet eindeloos doorgaan. Het Europees Parlement laat vandaag zien dat het geduld begint op te raken.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook