Voorstel Europese Commissie biedt hoop op effectieve aanpak van belastingontwijking

STRAATSBURG, 25 oktober - GroenLinks steunt het nieuwe voorstel van de Europese Commissie voor een Europese aanpak van de berekening van vennootschapsbelasting waarmee belastingontwijking wordt tegengegaan. Eerdere pogingen voor deze zogenaamde geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting (ook bekend als CCCTB) strandde in de Raad van Ministers onder andere door blokkade van de Nederlandse regering. GroenLinks wil dat de nationale regeringen dit keer haast maken.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Dit voorstel kan één van de grootste mazen dichten in de wetten die multinationals gebruiken om belasting te ontwijken. Nu moeten de nationale regeringen kleur bekennen: blijven ze belastingontwijkers de hand boven het hoofd houden, of staan ze voor het belang van werknemers en kleine ondernemingen die wel gewoon fatsoenlijk belasting betalen?”

Nederland en enkele andere landen hebben deze voorstellen in het verleden verschillende keren geblokkeerd. Eickhout vindt deze houding niet te verantwoorden, zeker na de verschillende onthullingen over grootschalige belastingontwijking: “Het excuus dat dit geen Europese bevoegdheid zou zijn, snijdt geen hout: multinationals misbruiken de verschillen binnen de Europese interne markt om de fiscus te tillen. Nederland en andere belastingparadijzen moeten zich gaan realiseren dat een verdienmodel gebaseerd op het uithollen en wegkapen van belastingen onwenselijk en onhoudbaar is.”

Het voorstel van de Europese Commissie is opgeknipt in twee fases: eerst moet overeenstemming worden bereikt over een Europese heffingsgrondslag en in tweede instantie over de 'consolidatie' waarmee de totale winst van een onderneming met verschillende vestigingen in de EU wordt berekend en vervolgens door middel van een verdeelsleutel wordt verdeeld over de betrokken lidstaten. Eickhout wijst erop dat nog een derde stap nodig is om ook een einde te maken aan belastingconcurrentie op tarieven:

“Uiteindelijk moeten we ook richting een Europees minimumtarief voor de vennootschapsbelasting zodat aan de race naar de bodem van de bijdrage van grote bedrijven echt een einde komt.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook