Voorstellen spoorwegen lossen de problemen niet op

STRAATSBURG, 14 december - Vandaag werd in het Europees Parlement over het zogenaamde 'vierde spoorwegpakket' gestemd die verdere privatisering van de spoorsector zal betekenen. De Groenen vinden de voorstellen een gemiste kans op echte verbetering. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “De negatieve aspecten van privatisering in de spoorwegen worden met dit voorstel niet aangepakt."

Volgens Eickhout worden te weinig bindende criteria voor het milieu en kwaliteit van publieke diensten gesteld. Ook wordt onvoldoende het sociale aspect ingevuld waardoor werknemers onvoldoende bescherming genieten. Eickhout: "De agenda van privatisering en deregulering leidt tot een ‘race to the bottom’ waarbij elke vorm van duurzaamheid en kwaliteit overboord wordt gegooid. Daardoor wordt vooral ruimte geboden aan prijsvechters, terwijl wij juist willen zorgen voor kwaliteit."

Dit was bovendien het momentum om een gelijk speelveld te creëren voor spoor ten opzichte van andere transportvormen, maar helaas blijft de verplichting bestaan om belasting te heffen op gereden kilomters: "Ik vind het niet uit te leggen dat bij wegvervoer lidstaten zelf mogen bepalen of ze belasting heffen, terwijl bij spoor dit wel verplicht is. Daardoor ontstaat oneerlijke concurrentie binnen de transportsector waarbij nota bene de duurzame variant benadeeld wordt."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook